Frisbeegolfkiekon alivakaus ja ylivakaus

Kun käy pelaamassa frisbeegolfia jo hetken aikaa harrastaneiden kanssa, kuulee lajiin liittyvää slangia. Ali- ja ylivakaus ovat keskeisiä kiekon lentorataa kuvaavia termejä. Kun oikeakätinen pelaaja heittää rystyheiton, kiekko pyrkii kääntymään vasemmalle ennen maahan putoamista. Mitä enemmän kiekko pyrkii kääntymään vasemmalle oikeakätisen rystyheitolla sitä ylivakaampi se on. (Jos olet oikeakätinen ja heität kämmenheiton, kiekko pyrii kääntymään oikealle. Tilanne on sama vasenkätisen rystyheiton osalta.) Nämä termit eivät ole missään määrin tieteellisiä, mutta ne ovat vakiintuneet kansainväliseen käyttöön. Englanniksi alivakaus käännetään termiksi understable ja ylivakaus termiksi overstable.

Ari ja Elmeri miettimässä kiekon heittolinjaa Meri-Toppilan väylällä 17.

Ylivakaat frisbeegolfkiekot

Ylivakaiden kiekkojen heittäminen vaatii hyvää tekniikkaa ja suurta heiton lähtönopeuttakin, joten ne soveltuvat parhaiten taitaville pelaajille, jotka osaavat heittää kovaa. Heille ylivakaat kiekot tarjoavat paremman luotettavuuden vaihtelevissa sääolosuhteissa; niitä voi heittää jopa kovaan vastatuuleen ennustettavalla käytöksellä. On myös todettava, että jos heittää tarpeeksi kovaa, myös ylivakaat kiekot saa kääntymään yli, eli oikeakätisen rystyheiton tapauksessa oikealle. Esimerkiksi Simon Lizotte pystyi kääntämään Discmanian PD2 -kiekon yli vielä kun pelasi Discmanialla. Yleissuosituksemme on, että aloittelijat eivät tarvitse ylivakaita frisbeegolfkiekkoja.

Alivakaat frisbeegolfkiekot

Alivakaat kiekot ovat helpompia heittää etenkin aloittelijoille, koska ne eivät ala oikeakätisen rystyheitossa kääntymään vasemmalle yhtä voimakkaasti kuin ylivakaat kiekot ja lentävät näin pitemmälle. On vielä todettava, että myös alivakaimmat kiekot kääntävät vasemmalle oikeakätisen rystyheiton tapauksessa jos heittää riittävän pienellä nopeudella. Alivakaat kiekot soveltuvat myös kokeneemmille ja taitavammille pelaajille erilaisten heittolinjojen valintaan. Yleisesti ottaen alivakaat kiekot toimivat paremmin myötätuuleen kuin vastatuuleen, koska vastatuuli tekee kiekon lennosta nopeamman suhteessa maahan.

Mistä tietää, mikä kiekko on alivakaa tai ylivakaa?

Frisbeegolfkiekon lentonumerot tarkoittavat niitä numeroita, jotka on usein painettu kiekon kansigrafiikkaan. Jos kiekon vakausarvo on alhainen, kiekko on alivakaa. Mitä pienempi lentonumeroiden vakausarvo on, sitä alivakaammaksi kiekkoa sanotaan. Tätä kirjoittaessa alivakaimmat valmistetut kiekot ovat vakausarvoltaan -5. Vastaavasti korkea vakausnumero yhdistyy termiin ylivakaa.

Verkkokauppamme tarkennetun haun avulla voit rajata tuotevalikoimamme esimerkiksi aloittelijoille sopiviin puttereihin ja lähestymiskiekkoihin, valitsemasi myymälä- tai verkkokauppasaatavuuden mukaan.

Vinkki: lue artikkelimme Frisbeegolfkiekkojen lentonumerot ja ominaisuudet jos haluat tietää lentonumeroista enemmän.