Frisbeegolf-lentonumerot ja kiekkojen ominaisuudet

Nykyaikaisen frisbeegolfkiekon kehittäjä ja suuri frisbeegolfvalmistaja Innova kehitti frisbeegolf-lentonumerot määrittelemään miten frisbeegolfkiekot suurinpiirtein käyttäytyvät. Myös pääosa muista valmistajista on ottanut tämän tavan määritellä frisbeegolfkiekkoja käyttöönsä. Vaikka Innovan kehittämä lentonumeromenetelmä ei ole tieteellisen tarkka tapa kertoa kiekkojen lento-ominaisuuksista, se antaa varsin hyvän kuvan lennosta ja on vakiintunut käytännöksi frisbeegolfin parissa.

Innova Champion Thunderbirdin lentonumerot ovat 9, 5, 0 ja 2. Kuva: Innova Champion Discs.

Frisbeegolf-lentonumerot jaetaan neljään luokkaan: nopeus (speed), liito (glide), vakaus (turn) ja feidi (fade). Näillä numeroilla valmistajat pyrkivät kuvaamaan kiekon lentoa. Kerromme tarkemmin lentonumeroiden luokista alla. Kaikki myymälöidemme myyjät ovat frisbeegolfin asiantuntijoita ja auttavat sinua mielellään. Tätä teoriaa ei siis ole pakko omaksua, jotta saisit hankittua sinulle sopivat frisbeegolfkiekot. Toki frisbeegolfkiekkojen ominaisuuksien ja erojen ymmärtäminen helpottaa lajin oppimista ja siinä kehittymistä.

Vinkki: voit käyttää tarkennettua tuotehakuamme frisbeegolfkiekkojen selailuun niiden lentonumeroiden perusteella.

Frisbeegolf-lentonumerot: nopeus, liito, vakaus ja feidi

Nopeus, arvot 1-14 (speed)

Frisbeegolfkiekot luokitellaan nopeuksille 1-14. Mitä suurempi lukema, sitä nopeampi eli käytännössä matalampi ja paremmin ilmaa halkova kiekko. Putterit ovat lentoarvoiltaan pienimmässä päässä (1-3), midarit eli lähestymiskiekot keskivaiheilla (3-5), sitten tulevat väylädraiverit (6-8) ja lopuksi draiverit (9-14). Numerot kuten koko järjestelmä on suuntaa-antava, eikä sitä pidä tulkita liian tarkasti.

On hyvä huomioida, että pystyäkseen heittämään nopeimpia draivereita niiden lentonumeroiden kuvaamalla tavalla, pitää osata heittää todella kovaa. Tästä syystä emme suosittele nopeimpia kiekkoja aloittelijoille. Hitaasti heitettynä kaikki nopeat draiverit käyttäytyvät ylivakaammin kuin mitä niiden frisbeegolf-lentonumerot kuvaavat. Nopeusluokan 14 draiverit ovat hyvin matalia ja niiden siiven pituus on pisin mitä PDGA:n tekniset säännöt sallivat. Nopeimpien frisbeegolfkiekkojen ilmanvastus on pienempi kuin hitaammilla kiekoilla. Teoriassa nopeammat kiekot lentävät helpommin vastatuuleen, mutta toisaalta ne ovat myös alttiimpia heittokulmavirheille. Hitaampia kiekkoja pitää heittää kovempaa, mutta niitä on helpompi hallita.

Liito, arvot 1-7 (glide)

Liito kuvaa kiekon kykyä säilyttää korkeutta lennon aikana. Hyvin liitävät eli suurella liitoarvolla varustetut kiekot ovat parhaita aloittelijoille, koska ne lentävät helpommin ja samalla myös pidemmälle. Hyvin liitävät kiekot ovat myös alttiimpia tuulelle. Kiekot, joilla on vähemmän liitoa, ovat tarkempia silloin kun tuulee paljon.

Vakaus, arvot -5-1 (turn)

Frisbeegolfkiekon vakausnumero kuvaa kiekon taipumusta kääntyä yli tai kallistua oikealle (oikeakätisen rystyheiton tapauksessa) lennon alussa. Englanniksi vakautta (turn) kutsutaan myös termillä high speed turn eli korkean nopeuden kääntö. Tästä syystä vakausarvolla on eniten merkitystä kiekon alkulennon aikana.

Kiekko, jonka vakaus +1, vastustaa eniten niin sanottua yli kääntymistä, kun taas vakausarvolla -5 varustettu kiekko kääntyy yli eniten. Enemmän kääntävät kiekot ovat helpompia heittää aloittelijoille. Tällaisia kiekkoja sanotaan myös alivakaiksi kiekoiksi. Jos kiekko kääntyy heitossa liian paljon yli, se on ei-toivottu ominaisuus ja kannattaa kokeilla kiekkoa, jossa on suurempi vakausarvo. Vähemmän kääntävät kiekot ovat tarkempia tuulisissa olosuhteissa. Tällaisia kiekkoja sanotaan myös ylivakaiksi kiekoiksi.

Taitavat pelaajat osaavat hyödyntää kiekon vakausarvoa erilaisiin heittolinjoihin. Rollerit ovat yksi tapa hyödyntää helposti yli kääntäviä kiekkoja. Kiekot, joiden vakausarvo on matala, eli välillä -3 – -5, soveltuvat hyvin rollerikiekoiksi.

Feidi, arvot 0-5 (fade)

Feidi kuvaa kiekon taipumusta kääntyä vasemmalle (oikeakätisen rystyheittäjän tapauksessa) lennon lopussa. Kiekko, jonka feidi on 0, lentää suorimmin. Varsinkin aloittelijoiden on helpompi heittää matalan feidiarvon frisbeegolfkiekkoja suoraan. Kiekko, jonka feidi on 5, kääntyy voimakkaasti lennon lopussa. Korkean feidiarvon kiekot lentävät ennustettavammin vastatuuleen ja tällaisia kiekkoja voidaan käyttää helpommin korkeisiinkin hyzer-heittoihin.

Miten huomioida frisbeegolf-lentonumerot kiekkoa ostaessa?

Lentonumeroita ei kannata tuijottaa liikaa. On parasta kokeilla itse muutamia erilaisia kiekkoja ja käyttää sellaisia pelivälineitä, jotka tuntuvat itsestä parhaalta. Jos kysyt myymälöidemme asiantuntijoilta, he auttavat sinua mielellään ja suosittelevat frisbeegolf-kiekkoja, jotka ovat varmuudella hyviä valintoja. Voit myös soittaa mihin tahansa myymäläämme kysyäksesi ohjeita.

Vinkki: lue myös artikkelimme Frisbeegolfkiekon alivakaus ja ylivakaus.

Avainsanat: frisbeegolf lentonumerot